Bliv medlem
FORSIDEOM IUGPROJEKTERLOKALAFDELINGERSTØT IUGNYHEDER
Ole Aundal ses her i samtale med projektets samarbejdspartnere under udsendelsen i december 2014.
Hvidste du at
mere end 8000 mennesker ikke har adgang til elektricitet på Vestbredden? IUG samarbejder med den palæstinensiske søsterorganisation om et sol– og vindenergi-projekt
Danske ingeniører hjælper forældreløse børn

Innovativt CSR samarbejde

Nye installationer og en bæredygtig renovering vil gøre en kæmpe forskel for SOS Børnebyen på Zanzibar, og det er udsendte danske ingeniører, der har lavet planen.

Af Martha Madsen, journalist

På Zanzibar gør danske ingeniører en forskel for forældreløse børn, hvis hjem er gammelt og nedslidt. Det er den danske NGO, Ingeniører uden Grænser (IUG), der har udsendt de to frivillige ingeniører Ole Torp Aundal, der til daglig er ingeniør med speciale i vand og afløb hos Rambøll, og Preben Byberg, der arbejder på Rigshospitalet som maskinmester med ansvar for de elektriske systemer, som har planlagt renoveringen af SOS Børnebyen på øen Zanzibar i Tanzania.


IUG frivillige Preben Byberg (t.v) og Ole Torp Aundal (t.h).

Børnebyen uden for byen Stone Town stod færdigbygget i 1991, og har siden været udsat for det østafrikanske klima - kraftig regn, kraftig sol og oversvømmelser. Derfor begynder bygningernes holdbarhedsdato at være overskredet, da både tag, fundament, vandforsyning og elektriske installationer skal repareres eller helt udskiftes.

”Der er stor forskel på naturens påvirkning her og i troperne”, fortæller Ole Aundal, og fortsætter, ”Det fysiske miljø på Zanzibar er simpelthen bare hårdt for byggeriet. Jern ruster, træ angribes af parasitter, maling skaller af. Altså - mug breder sig i en fart, vi slet ikke kender herhjemme, og naturen trænger ind der, hvor den møder mindst modstand. Der har hele tiden været en mand ansat til at tage sig af bygningerne, men det forslår ikke. Elpærerne er blevet skiftet, men meget mere er det ikke blevet til. Og det stod hurtigt ret klart for os”, siger han.

Samarbejdet mellem IUG, SOS Børnebyerne, Siemens Danmark og Solar Danmark skal udover at give børnene et bedre sted at bo også implementere grønne løsninger og dermed reducere børnebyens energiomkostninger og gøre Zanzibar mere klimavenlig ved at nedsætte CO2-udledningen.

”Projektet er et stærkt eksempel på, at samarbejde mellem NGO’er og virksomheder kan gøre en kæmpe forskel”, fortæller Rune Sandholt, Partnerskabschef i SOS Børnebyerne.

Erfarne ingeniører på mission

IUG's frivillige vil i de kommende år stille deres ekspertise og projektledelse til rådighed for SOS Børnebyerne, så projektet bliver ført ordentligt til dørs. Renoveringen foregår i samarbejde med Siemens Danmark, som støtter arbejdet og har foranlediget projektudarbejdelsen, som IUG's frivillige ingeniører Ole Torp Aundal og Preben Byberg har udarbejdet. Senest har projektet fået yderligere støtte og kompetencetilførsel fra virksomheden Solar Danmark, som leverer de tekniske energiløsninger.

Det praktiske arbejde begyndte i efteråret 2014, hvor Ole og Preben besigtigede børnebyen og sammen med den lokale ledelse samt SOS Danmark kortlagde, hvilke behov børnene står med i deres børneby. Renovering skal nu rulles ud i løbet af de kommende to år.


Der lægges planer og diskuteres løsninger under opholdet i december 2014.

De to ingeniører er eksperter inden for vand og el, og de har igennem deres professionelle virke været udsendt til projekter i afrikanske lande flere gange før. Derfor vidste de præcis, hvad de skulle kigge efter, og hvordan en løsning kunne se ud. Deres erfaring stiller de nu til rådig for Ingeniører uden Grænser og børnene på Zanzibar.

Ingeniørernes samlede plan for SOS Børnebyen på Zanzibar er grøn og bæredygtig. Udover at næsten alle installationer skal udskiftes og tag og fundament repareres, så er det meningen, at børnebyen får et solcelleanlæg og en soldrevet vandpumpe. Det vil ikke alene nedsætte CO2-udledningen men også gøre børnebyen billigere i drift, så penge, der ellers var gået til el og vand, nu kan bruges til at hjælpe endnu flere børn.

Efteruddannelse betyder bæredygtighed

Det er også meningen, at børnebyens altmuligmand, Wuai Mekame, skal efteruddannes og lære at vedligeholde og reparere anlæggene og installationerne.

”For at starte et sted besluttede vi os for at anbefale, at Wuai’s værksted bliver flyttet til et mere synligt sted ud fra antagelsen om, at der med øget synlighed vil komme en øget bevidsthed på vedligeholdelse. Derudover skal der udarbejdes en systematisk vedligeholdelsesmanual, og så skal der selvfølgelig ansættes flere til at løfte opgaven”, fortæller Ole Aundal.

Heldigvis er Wuai et reflekteret menneske. Han tænker sig om. Da vi var på shoppingtur i Stone Town efter nye vandhaner, havde han hele tiden sit perspektiv i børnehøjde – kan denne her vandhane betjenes af en barnehånd… han er et aktiv for stedet. Han skal blot lære, at tingene skal tilses og have opmærksomhed,” siger Ole Aundal.


Der indkøbes materialer i samråd med Wuai i Stone Town.

Det er en fremtidssikring, der er værd at investere i, og IUG's udsendte ingeniører har derfor haft altmuligmanden Vuai med under hele processen, så projektet bliver forankret hos dem, der skal stå med det til daglig.

Se de øvrige rejsedagbøger fra IUG's udsendelse til SOS Børnebyen på Zanibar i december 2014

Om Ingeniører uden Grænser

Ingeniører uden Grænser er en dansk baseret teknisk-humanitær organisation, der med afsæt i den danske ressourcebase yder teknisk bistand og udvikling for verdens fattige. IUG tager afsæt i princippet som ’hjælp til selvhjælp’, dvs., at projekternes bæredygtighed er sikret ved at lokalsamfundene og brugerne trænes i vedligehold og drift. Dermed fremtidssikres donationerne fra IUG og dets støtter. IUG’s medlemmer stiller på frivillig basis deres viden og ekspertise til rådighed i f. eks. projekter som på Zanzibar. De centrale temaer, som IUG arbejder med rundt om i verden, er vand og sanitet, miljø, bæredygtig energi samt fødevaresikkerhed.

  • Vores projekter baserer sig et hundrede procent på medlemmers frivillige indsats.
  • Vores udviklingsprojekter fokuserer på bæredygtighed via ”hjælp til selvhjælp”.
  • Vi har projekter i Vest- og Østafrika, Asien og Latinamerika.
  • Vores fagtekniske fokus er på vand, sanitet, miljø, bæredygtig energi samt nødhjælpsarbejde.
  • Vi har pt. 950 medlemmer.
  • Vores årlige omsætning er på kr. 4 millioner.

Læs mere om organisationen Ingeniører uden Grænser

 

Udskriv Udskriv

STØT IUG'S ARBEJDE

Du kan støtte Ingeniører uden Grænser og vores arbejde ved at blive medlem.

BLIV MEDLEM

Har du spørgsmål til IUG's støttemuligheder?

Kontakt
Sekretariatschef
Dorte Lindegaard Madsen
50 59 94 06
dlm@iug.dk

bliv frivillig i IUG

Vil du være frivillig?

Læs mere om at være frivillig i IUG

Se hvad vi søger hjælp til netop nu

 

© Ingeniører uden Grænser 2013 Sitemap | Downloads | Kontakt