Bliv medlem
FORSIDEOM IUGPROJEKTERLOKALAFDELINGERSTØT IUGNYHEDER
Hvidste du at
de voldsomme oversvømmelser i Pakistan i 2010, jævnede 800.000 huse med jorden? IUG har i samarbejde med DM Aid udført et genhusningsprojekt
Oprettelse af base camp i Mozambique

En sen aften i marts, hvor resten af Danmarks befolkning så stormingen af Ungdomshuset på Nørrebro, blev Hans Christian Krarup ringet op af Dansk Røde Kors. Organisationen havde akut brug for en velfungerende teltlejr for deres nødhjælpsarbejdere i det oversvømmende Mozambique. Næste morgen sad IUGs udsendte i et russisk fragtfly med kurs mod det nordlige Mozambique.


Et område i undtagelsestilstand

Efter flere mellemlandinger gennem Afrika nåede Hans Christian Krarup frem til Caia. Mellem 380 - 400.000 indbyggere var på dette tidspunkt enten evakueret eller på flugt fra vandmasserne fra det oversømmede floddelta. Situationen var yderligere tilspidset, da området blev ramt af en cyklon kort efter oversvømmelserne.


Effektiv opsætning af teltlejr 

Tid og ressourcer var knappe i forhold til situationen i det nordlige Mozambique, og for at afhjælpe nøden skulle der handles hurtigt. IUGs udsendte bistod således med at bygge en teltlejr til 30 - 40 mand på blot ti dage.

Teltlejren, en såkaldt base camp, indeholder indkvarteringstelte for nødhjælpsarbejderne, køkkentelte, kontorfaciliteter og computere med internetadgang og satellitforbindelse. Opgaven indeholder forskellige faser; først skal grunden tildeles, der skal forhandles med lokale myndigheder, matriklen skal ryddes og lokal befolkning hyres både som hjælpere til opsætning og som vagtværn til den færdige lejr.

Kort sagt indeholder opbygningen af en base camp alt hvad en større gruppe nødhjælpsarbejdere behøver for at fungere i og omkring et katastrofeområder.


Caia, krokodiller og landminer 

Arbejdet i Caia bød på uventede overraskelser. Det nordlige Mozambique består af et kæmpemæssigt floddelta, hvor krokodiller boltrer sig i det varme klima. Når floden går over sine breder udvider de deres jagtterritorium.

Meldinger og øjenvidneberetninger om krokodiller i gadebilledet blev modtaget løbende og arbejdets rutiner blev tilpasset de nye byboere.

Rester fra tidligere krige satte ligeledes deres tydelige og dramatiske spor på arbejdet. Før de store regnskyl havde ueksploderede miner været sikkert afmærket og fjernet fra områder, hvor lokalbefolkningen normalt befandt sig. Den voldsomme regn havde ført de lette plastikminer med sig og efterladt dem spredt ud over Caias opland uden afmærkninger.


Undervurder ikke vigtigheden af ordentlige sanitære forhold

Situations mest alvorlige problem var dog, at det første hold nødhjælpsarbejdere fra Dansk Røde Kors var blevet indkvarteret lokalt. Et af de vigtigste forudsætninger for at kunne opretholde et velfungerende nødhjælpsarbejde, er ordentlige sanitære forhold. Rammes holdet af sygdom som malaria, dysenteri eller salmonella bryder arbejdet sammen. Det skete desværre under opsætningen af teltlejren, hvor en af Dansk Røde Kors' nødhjælpsarbejdere blevet ramt af sygdom og tabte fjorten kilo efter den første uge.

Udskriv Udskriv
Fakta


Hvor:
Caia, Mozambique

Hvornår:
2007

Samarbejdspartner:
Dansk Røde Kors

Status:
Afsluttet

 

© Ingeniører uden Grænser 2013 Sitemap | Downloads | Kontakt